Magyarkeszi

A község Tolna megye északi csücskén, dombos területen fekszik, Tamási vonzáskörzetéhez tartozik. A község határos Somogy és Fejér megyével. A község völgyben fekszik, bármely irányból közelítünk felé, nem látható a templom tornya, csak a falu határának legmagasabb pontjáról, a 262 m magas Geráb-hegy tetejéről.1703-ig Kesze vagy Keszi volt az elnevezése, 1742 után Tótkeszi volt, 1903 után vette fel mai nevét, Magyarkeszit. Már a kőkorszakban is lakott hely volt. A honfoglalás után gút-keled nemzetség vette birtokba. Jelenleg 1100 fő él a településen, 186 fő 65 évnél idősebb. A településen két mezőgazdasági Kft. ad munkát pár embernek valamint az önkormányzati intézményekben dolgoznak többen. Van a faluban iskola, óvoda, konyha, háziorvosi és fogorvosi rendelő, védőnői szolgálat, gyógyszertár, közös Önkormányzati Hivatal, Művelődési Ház és Könyvtár, Idősek Nappali ellátása.

A településen 1985 óta Hagyományőrző Népdalkör működik,11 alkalommal felelevenítették a régi Keszi lakodalmast, évente megrendezésre kerül a szüreti felvonulás. Az egyház szervezésében Úrnapi körmenet keretében az oltáriszentséget a pap elviszi a három meglévő kápolnához, valamint a negyedik épített sátorhoz, a négy égtájnak megfelelően. Ilyenkor a kápolnák ünnepi díszbe öltöznek.

A település jövőjét akkor látom pozitívan, ha az elhagyatott ingatlanokat felújítják, a fiatalok a falusi életet választják. Ha helyben nem is tudnak elhelyezkedni, de a közeli Tamásiban és Siófokon, Tabon biztosan találnak munkát és az utaztatás is megoldott. Az önkormányzat az intézményeit majdnem teljes egészében pályázati segítséggel felújította. Tervek között szerepel még a szennyvíz elhelyezés, a csapadékvíz elvezetés, külterületi utak felújítása, művelődési ház külső szigetelése, valamint belső utak felújítása.