Györköny

Györköny Pakstól 15 kilométerre nyugatra található. A község természetföldrajzi fekvését tekintve a Dél-mezőföld tájegységen belül a györkönyi löszháthoz tartozik. 3161 hektáron terül el. Német nemzetiségi falu közel 1000 fős lakosággal, a sok beköltözés miatt fiatalodó életkorú település. A 8 osztályos iskolában és az óvodában is nemzetiségi német az oktatás, nevelés folyik.

Háziorvosi és védőnői szolgálat is működik helyben.

A település jól ellátott munkalehetőségekkel a mezőgazdaságtól, a gyümölcsfeldolgozáson keresztül egészen az ipari tevékenységekig. Ennek köszönhetően nagyon alacsony a munkanélküliség.

Györkönyben található az ország talán legszebben megmaradt 300 présházból álló, 11 hektáron elterülő egyedi bájjal rendelkező pincefaluja, ami a borkészítésen túl a szórakozás központja is. Gazdag programkínálaton keresztül biztosít lehetőséget az ideérkezőknek megismerni a pincefalut, a borokat, az itteni életet. Itt található a magyarországi pincefalvakat bemutató interaktív kiállító tér és a pincemúzeum is. A településen összegyűjtött régi eszközökből, tárgyakból tájház is működik.

A település lakóinak többsége evangélikus aktív gyülekezettel, templommal.

A településen központjában több szobor emlékmű is megtekinthető.

Kivételes adottsága a 300 présházból álló pincefalu és az italkínálat Györkönyben. Nemcsak bor kínálata, hanem spirit termékkör is igen gazdag Györkönyben. A borászatok mellett 3 pálinkaház is működik, ahol közel 100 féle spirit készül különböző brandekkel, termékekkel.

Évente ismétlődő programok:

-Golden Bor

-ZeGaBo, Zenés Gasztro Bortúra június

-Funky Party Village Beach és Fánkfesztivál lesz júliusban, szervezés alatt.

-Nemzetiségi napok augusztus 2 hétvégéjén

-Szüreti Derby – lóversennyel összekötött szüreti mulatság, fröccspáholyokkal – szeptember

-Fröccsözön, táncolok és fröccsözöm – szeptember

-Bor To Be Wild – boros vadvacsora élőzenével

-Lidércnyomás bortúra és Halloween Party – október

-Márton napi búcsú hétvége svábbállal – november

-Gácsérok és új Borok – november

-Tölts! Kolbászolás a Pincehegyen – 2 napos kolbász töltés, rétes sütés, szilveszteri bortúra, és mulatság

A vízió egy olyan Györköny létrehozása Európa és Magyarország közepén, melyben szép épített- és természeti környezetben, aktív gazdasági és társadalmi éllettér biztosítja a minőségi élet lehetőségét.

– Mindennek eléréshez 4 területen dolgozunk:

– Gazdaság: újabb ipari terület bővítés 6 hektárral, vállalkozások segítése letelepedésükben

– Lakókörnyezet szépítése, fejlesztése, lakóingatlan állomány megújítása: új utca nyitása, a régi népi építészeti épületek felújítása, az utcaképbe nem illő ingatlanok felszámolása, szennyvíz hálózat kiépítése, csapadékvíz-elvezetés megoldása, járdák-, utak felújítása

– Intézményrendszer: iskola, óvoda, alap egészségügyi szolgáltatások megtartása, nyugdíjas otthon építése, sportpálya felújítása, sportolás ösztönzése megfelelő sportszakemberek alkalmazásával (labdarúgás, tenisz, női tornák, testépítés)

– Turizmus: “Györköny a minőségi, aktív gasztro falu” képet szeretnénk elérni. Ehhez szükséges részcélok, amik megvalósulása részben már folyamatban van:Kiváló minőségű épített- és természeti környezet összhang (présházak felújítása a helyi szigorú szabályoknak megfelelően, közterületek gondozása), Jó állapotú, a mai kornak, igényeknek megfelelő települési és térségi infrastruktúra (pincefalu útjainak macsakaköezése, Paks-Györköny kerékpárút), Kiváló minőségű, megfelelő mennyiségi gasztronómiai termék és szolgáltatás kínálat (termlők, feldolgozól segítése, közös fellépés, Györköny brand megteremtése), Rendszeres színes helyi és térségi rendezvények, komplex programcsomagok.