Nagyszékely

Nagyszékely 429 főt számláló zsáktelepülés, mely Dél-Dunántúlon, Tolna megyében a Tolna dombság völgyei között helyezkedik el. Területe 3.700 ha, belterülete 158 ha. Csendes, nyugodt és szép természeti környezettel, a múltra emlékeztető hangulatos utcákkal és szépen felújított jellegzetes sváb parasztházakkal rendelkezik, melyek a település gazdag múltjára engednek következtetni, egyúttal biztos alapot nyújtanak a jövőbeni felemelkedésre is.

Településünkön található Tolna megye legnagyobb református temploma, melyet 2020-ban a Tolna Megyei Értéktár Bizottság Tolnaikumnak minősített. A települési irányítás 2013. január 1-től közös hivatalként működik Belecska, Kisszékely, és Tolnanémedi településekkel.

Községünkben óvoda (22 gyermekkel) és alsótagozatos iskola (34 gyermekkel) működik.
A lakónépesség aránya fiatalodó tendenciát mutat.
A település főbb intézményei: önkormányzat, óvoda, alsótagozatos általános iskola, önkormányzat konyhája.
A helyi lakosok a környező kisvárosokba járnak dolgozni (Tamási 20 km, Simontornya 25 km).

Látványosságok:
– Református templom, 2020-óta Tolnaikum
– Katolikus templom
– Helytörténeti gyűjtemény
– Artézi kút
– Sváb lakóházak, présházak

A települést körül ölelő erdők, melyek nagyvadban gazdagok. Turisztikai különlegesség a csendes, nyugodt környezet, mely pihenésre és kirándulásra is egyaránt alkalmas. Nagyszékely dombok között, patakok szelte völgyekben, erdők és szántóföldek által övezve fekszik. A tájra jellemzőek a löszbe vájt mélyutak és partfalak. A település központjában egy artézi kút található.

Az épített örökség egészen különleges: egész utcaképek őrzik a 20. század első felének hangulatát. Egyedülálló a község szívében elhelyezkedő templomegyüttes, amely egy román kori és egy neobarokk templom összeépítéséből áll.

A települést két és fél évszázadon át németajkú lakosság lakta, a legtöbb hagyomány hozzájuk kötődik.